Hi ha cada cop menys cuques de llum? Se’n manté el nombre? Ho esbrinem?

Si vols participar activament en resoldre aquest dubte, et proposem:

  • Tria un lloc (o més d’un si vols) que coneguis, on prèviament hi hagis vist alguna cuca de llum.
  • Visita el lloc dues vegades entre abril i maig i dues més entre juny i juliol, per comptar-hi les cuques de llum. Les visites d’abril/maig han de ser de més o menys 1h entre les 9 i les 12 de la nit, i les de juny/juliol 1h entre les 10 i la 1. En total seran quatre visites a cada lloc.
  • Si és un lloc on hi ha espurna voladora (Photinus signaticollis), cal a més fer dues visites addicionals a l’agost i el setembre (sis visites en total).
  • Cada visita tindria dues parts: un TRANSSECTE i un RECLAM DE LLUM. Si per algun motiu pots fer només una de les dues coses, les dades són igualment importants!

Per identificar les espècies podeu utilitzar les fitxes que hi ha en aquest enllaç. Per resoldre dubtes utilitzeu el grup Cucadellum a Telegram.

TRANSSECTE: Un recorregut de 500 m que transcorri preferentment per parcs, jardins o marges de camins o de carrers, a recórrer durant uns 30 minuts. Pot ser un lloc amb il·luminació artificial o no. S’anoten les cuques de llum d’una franja de 2m a banda i banda del recorregut. Si el transsecte passa per hàbitats molt clarament diferents, divideix-lo en seccions, i anota per separat les observacions en cadascuna. Si es veuen cuques de llum a major distància, fora del recorregut del transsecte, o més tard dels 30 minuts de mostreig, s’anoten per separat. Recomanem visitar prèviament el lloc i fer una prova per establir el recorregut.

RECLAM DE LLUM: Abans de fer el transsecte, posem un reclam de llum, i el deixem encès 60 minuts. La llum pot ser llum negra, llum blanca, o llum verda/groga, o bé combinar diversos tipus de llum. A sota hi posem un “llençol” o similar, de roba blanca. Si observem altres exemplars diferents més tard dels 60 minuts del mostreig, s’anoten per separat.

Òbviament, qui ho vulgui pot fer altres visites en altres dates, o observacions puntuals, que també es tindran en compte i ens aporten dades importants! Puja les dades a Ornitho, a iNaturalist o a Biodiversidad Virtual.

Si vols participar-hi en la temporada 2022, envia’ns un correu a info@cucadellum.cat: explica’ns on faràs el teu mostreig!

Trobaràs més informació de la metodologia i els fulls de càlcul per omplir amb les dades del teu mostreig en els següents enllaços.

Fitxa nou transsecte de mostreig: PDF i full de càlcul

Fitxa de resultats de cada mostreig: PDF i full de càlcul